Edouard -Eddy- de Beaumont

Introductie tot de wapenindustrie in de Nederlanden in de negentiende eeuw.

 

IndonesiŽ: een zwarte bladzijde

 

 

 

HOME

 

        Molen van Lombok

 

        wapenfabriek e.de BEaumont

 

        GEWEERMAKERS

 

CONTACT

 

 

Genealogie is populair. Google een naam, en er verschijnen talloze sites waarop mensen de genealogie van de familie of hun kwartierstaat hebben geplaatst. Soms eenvoudig, vaak met toeters en bellen. Genealogie kan ook intrigerend zijn. Zo kwam ik uit bij Edouard de Beaumont (1841-1895), de naamgever van het Beaumontgeweer, een draagbaar vuurwapen waar niet iedereen goede herinneringen aan heeft. Sterker, waar mensen mee gedood en vermoord zijn. 

Na het tot stand komen van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 concentreerden de Hollanders zich vooreerst op de koloniŽn. In de geschiedenisboeken worden deze oorlogen veelal afgedaan als niet meer dan expedities om opstandige inlanders weer in het gareel te brengen. Zo willen namen als Krawang, Molukken, Cheribon, Palembang, Celebes, Riouw en Banka nog wel eens vallen. Daarnaast oorlogen die bekend staan onder de namen Padri, Java en Atjeh (Aceh), die kennelijk ook niet veel meer waren dan een aaneenschakeling van schermutselingen.

Na de Tweede Wereldoorlog herhaalt de geschiedenis zich. Terwijl de IndonesiŽrs vechten voor hun onafhankelijkheid, wil Nederland haar gezag herstellen. Onder leiding van Soekarno roept IndonesiŽ op 17 augustus 1945 de republiek uit. Daarop stuurt Nederland veel militairen naar IndonesiŽ om de orde en rust te herstellen. Tevergeefs. Na enige bloedige jaren van strijd, die in Nederland bekend staan als “politionele acties”, terwijl het in feite een onafhankelijkheidsoorlog was, erkent Nederland uiteindelijk onder druk van de Verenigde Staten op 27 december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Daarmee kwam een einde aan ruim driehonderd jaar koloniale overheersing.

Nederland wordt niet graag herinnert aan deze periode. Vooral niet indien nu ook nog gebleken is dat de latere minister-president Colijn als jonge luitenant opdracht heeft gegeven vrouwen en kinderen te laten vermoorden tijdens de “pacificatie” van het eiland Lombok in 1884.

Eťn oorlog is echter wel bekend in Nederland: de Atjeh-oorlog, die woedde tussen 1873-1904. In deze oorlog werd het in 1870 geÔntroduceerde Beaumontgeweer voor het eerst in ernst ingezet. Met dit vuurwapen werd niet alleen door Nederlandse soldaten gevochten, ook hadden “opstandelingen”, namelijk de vrijheidstrijders, de beschikking over deze geweren gekregen en wel door smokkel.

 

 

 

 

OPROEP

Als nazaat van de naamgever van dit Beaumontgeweer ben ik op zoek naar foto’s van soldaten van beide partijen die met zo’n wapen te zien zijn. Ook andere informatie en foto’s zijn welkom.

 

Uw eventuele reacties zijn welkom: CONTACT / E-MAIL

 

HOME        Molen van Lombok        wapenfabriek e.de BEaumont        GEWEERMAKERS

 

Steekwoord: KNIL